Drajveri

KSBL Home Page / Korisne stvari / Racunarski trikovi / Drajveri
 


Drajveri na tvom racunaru

Reinstalacija operativnog sistema je mučan i dugotrajan postupak, jer osim što ponovo treba da instalirate sve programe, tu je i dosadna instalacija drajvera. Ipak, ako sve dobro isplanirate, možete da uštedite dosta vremena.

Ovaj tekst je namenjen korisnicima operativnih sistema (Windows XP i 2000), pa upoznajte vašeg pomoćnika prilikom reinstalacija, program DriverGrabber. Iako je DriverGrabber već dugo u beta verziji (i možda nikada ne izađe u finalnom obliku), odlikuje ga podatak da može sa kompjutera da povuče drajvere od instaliranih hardverskih uređaja i da ih sačuva u mapu odakle se i sam program pokreće.

Ne treba da ga instalirate, a sam postupak ne nudi apsolutno nikakve mogućnosti podešavanja. Tačnije, posle pokretanja aplikacije sve je automatizovano, pa se po završetku radnje program sam ugasi i u mapi u kojoj se nalazite dočekaće vas nova mapa Drivers, u kojoj se nalazi izvučeni svi drajveri sa kompjutera.
Da biste imali bar neki nadzor nad kompletiranjem radnje, možete da pogledate u datoteku DriverGrabber.txt gde se nalazi izveštaj o svemu što je urađeno.

DriverGrabber radi sa x86 i x64 procesorima, tako da može da sačuva drivere na 32 i 64 operativnim sistemima. Ponovimo da je program krajnje jednostavan za korišćenje i da osim pojačanog zahteva na procesor nećete da uočite bilo kakve druge znakove rada programa. Kao krajnji rezultat dobićete grupirani skup mapa (foldera) za svaki drajver, a u mapama će se nalaziti razne .dll i .sys datoteke.

Karakteristike
Program: DriverGrabber
Praktični savet prilikom korišćenja: jednostavan i vrlo koristan jer omogućava skladištenje sadašnjih drajvera sa dva-tri klika mišem
Cena: Besplatno
Veličina: 1 MB

Na ovoj strani mozes preuzeti DriverGrabber

 

Jos jedan sjajan i besplatan programcic koji ti moze pomoci pri reinstalaciji drajvera je HWiNFO32™ - A powerful system information tool for Windows FREEWARE

Ako kojim slucajem formatiras hard disk, a ne znas neznas koje graficke, zvucne i ostale karte imas ovo je nacin da saznas koji drajveri ti trebaju. Skini ovaj program i instaliraj posle formatiranja i sve sto imas u kucistu ti je pred nosom! Mnogo lakse nego otvarati kuciste i citati verzije sa prasnjavih komponenti!

  Comprehensive hardware information
  System health monitoring
  Basic benchmarks
  Text, CSV, XML, HTML, MHTML report formats
  Periodical updates
  OS: Windows 9x/2000/XP/Server 2003/Vista/Server 2008
  Platform: 32-bit (IA-32), 64-bit (x64, IA-64)
  Available as HWiNFO32 SDK (Custom Client)

Ovde mozes preuzeti HWiNFO32

 

 Nazad na vrh strane

 

KSBL Home Page / Korisne stvari / Racunarski trikovi / Drajveri