NaslovnaO namaSadniceGalerijaKontakt

 

Kvalitet

O SORTAMA:
Jabuka
Kruška
Šljiva
Breskva
Nektarina
Kajsija
Trešnja
Višnja
Mušmula
Lješnjak
Orah 

SORTIMENT  KRUŠKE
 

JUNSKA LjEPOTICA:  je kruška sa najranijem vremenom zrenja i ako je plod sitan (oko 70g.) kao takva zaslužuje posebnu pažnju, jer na tržištu u to vreme nema druge kruške. Rodnost je visoka, stablo je srednje do vrlo bujno.

Dozrijevanje: Krajem juna.
Plodovi: Sitan do srednje krupan, 50 - 70 g, izduženo kruškolikog oblika, prva je sorta s prihvatljivom krupnoćom plodova.
Boja: Svijetložuta prelivena crvenilom sa sunčane strane
Podloga: Sijanac divlje kruške, Dunja BA-29.


ETRUSKA: Rana sorta kruške „Etrusca“ nastala je u Italiji ukrštanjem sorti „Coscia“ i „Gentile“ (Košija x Đentile). Na našim prostorijama se gaji od sredine 90-ih godina i svako leto dobro rodi.„Etrusca“. Plod ove kruške je zbog velike rodnosti male do srednje veličine. Ova kruška se po sazrevanju može konzumirati 8 do 10 dana. Ova sorta se ističe velikom i redovnom rodnošću, lijepim i debelim plodovima dobrog ukusa i umerenim i ne prebrzim tempom sazrevanja.„Etruska“ ima atraktivan spoljni izgled, glatku kožicu i zelenu boju, koja sazrevanjem prelazi u zelenkasto-žućkastu na oko 40 odsto površine, a na sunčanoj strani u crvenu boju, što ovoj ranoj sorti kruške daje lijep izgled plodova.Ova kruška sazreva 39 dana pre Viljamovke, plodovi retko opadaju, otporni su na na bakterioznu plamenjaču i ne sazrevanju prebrzo. Meso „Etruske“ ima belu boju, prijatan ukus i prepoznatljivu aromu.Stablo ove sorte kruške vrlo brzo raste, a način rasta je srednje uspravan, zbog čeka je leti potrebno savijati jednogodišnje grane, koji su srednje debele. „Etruska“ rađa na dvogodišnjim grančicama.Rana sorta kruške „Etruska“ cveta srednje rano, dobro se oprašuje sa drugim sortama krušaka. Za komercijalne uzgajivače od važnosti je činjenica da se nova rane sorte krušaka ističu kvalitetom i ranim sazrevanjem. Tako, korisnici već u junu mesecu mogu proširiti izbor krušaka za konzumiranje. Zbog ranog sazrevanja, nove rane sorte krušaka postižu veću cijenu na tržištu.

Dozrijevanje: Početkom jula.
Plodovi: Srednje krupan (oko140 g), kruškasto-izduženoga oblika.
Boja: Svijetlozelena s oko 30-40% crvenila.
Podloga: Sijanac divlje kruške, Dunja BA-29.


TOSCA: Ranaje nova rana sorta kruške, koja je u Italiji dobijena ukrštanjem sorti „Coscia“ i „Williams“ (Košija x Viljamovka), a proizvodnja ove sorte je započeta 1993. godine. Slično kao i sorta „Etruska“, „Toska“ svojim kvalitetnim plodom i ranim sazrevanjem dopunjuje ponudu krušaka u ranom letnjem periodu.„Toska“ je rana letnja sorta koja sazreva oko 21. jula, u zavisnosti od područja gde je zasađena i od vremenskih uslova sazrevanja. Ova vrsta kruške daje plod srednje veličine, kruškolikog oblika, ima kratki i široki vrat sa ravnim vrhom. Sortu „Toska“ karakterišu lep, privlačan spoljni izgled ploda, srednje debela svetlozelena boja kožice, koja na sunčanoj strani prelazi u mermerno crvenkastu boju. Ova kruška sazreva 28 dana pre Viljamovke, a isto kao i kod rane sorte „Etruska“, plodovi su otporni na bakterioznu plamenjaču i retko sazrevaju pre vremena. Meso ploda sorte „Toska“ ima belu boju i prijatnog ukusa za konzumiranje.Ova rana sorta kruške brzo raste, a savijanjem jednogodišnjih postiže se dobra rodnost. „Toska“ cveta srednje rano, a može biti oplođena od strane drugih sorta krušaka koje cvetaju isto vreme.

Dozrijevanje: Sredina jula.
Plodovi: Srednje krupan (oko140 g), kruškasto-izduženoga oblika.
Boja: Svijetlozelena s oko 30-40% crvenila.
Podloga: Sijanac divlje kruške, Dunja BA-29.
 

BUTIRA:  je Italijanska sorta nastala ukrštanjem Košije x Viljamovke. Pokožica je tanka, krhka, glatka, suva i sjajna. U vreme berbe svetlozelene boje koja prelazi u zelenkastožutu. Na sunčanoj strani izraženija je boja prekrivena crvenilom koje u vreme berbe postaje zagasito crveno a kasnije sazrevanjem postaje tamnocrveno. Peteljka je kratka do srednje dugačka (17 –27 mm), drvenasta, malo koso usmerena zbog blagog ispupčenja na jednoj strani vrha vrata.

Dozrijevanje: krajem jula.
Plodovi: Sitan do srednje krupan, 100 - 160 g.
Boja: Zelenožuta, na sunčanoj strani crvena ili hrđava
Podloga: Sijanac divlje kruške, Dunja BA-29.

 

SANTA MARIJA: Je veoma lijeog i privlačnog spoljašnjeg izgleda. Plod se bere nesto ranije jer brzo nadolazi. Koristi se još kao jako dobar oprašivač naročito Viljamovci. Krupnih plodova, bijelog mesa, može se koristiti za preradu i kao stolna sorta. Rađa obilno.

Dozrijevanje: Pocetkom avgusta.
Plodovi: Srednje krupan do krupan, 150 - 250 g
Boja: žućkasto-zelena, glatka, u punoj zrelosti postaje žuta
Podloga: Sijanac divlje kruške, Dunja BA-29.

 

VILjAMOVKA:  Stara engleska sorta, gaji se na svim kontinentima, pa je smatraju i kosmopolit kruškom. Ima odličnu adaptivnost (gaji se do 800 m/n. v), odličnu rodnost i odličan kvalitetom ploda, smatra se nezamenjivom sortom. Savremenom tehnologijom skladištenja njena potrošnja se može produžiti i do 5 meseci, čime se izbegavaju teškoće u plasmanu. Stablo je srednje bujno, krošnja piramidalnog oblika. Koristi se kao stono voće, a isto tako i za sve vrste prerade, naročito za proizvodnju rakije.

Dozrijevanje: Krajem avgusta.
Plodovi: Srednje krupan do krupan (160 - 260 g) s neravninama na površini, temeljne zelenkaste boje koja s vremenom prelazi u zlatnožutu s laganim crvenilom na osunčanoj strani; meso je vrlo sočno, topi se u ustima, specifične muškatne arome, jako izraženog ugodnog okusa.
Boja: Osnovna boja je žuta, a na sunčanoj strani ima dopumsku crvenu boju.
Podloga: Sijanac divlje kruške.
 


CRVENA VILjAMOVKA:
  Skoro je u potpunosti po osobinama slična običnoj Viljamovci (žuta Viljamovka). Samo što je plod u potpunosti crven.

Dozrijevanje: Krajem avgusta.
Plodovi: Srednje krupan do krupan (160 - 260 g).
Boja: Nježna crvena 
Podloga: Sijanac divlje kruške.

 

 

BOSKOVA BOČICA:  Porjeklom je iz Belgije. Plod je veoma krupan, elgantnog i ljepog izduženog oblika. Ceo plod prekriven je bojom rđe do braon. Meso ploda je sočno, slatko, hrskavo i ukusno. U hladnom skladištu se čuva i do 4 sedmice.

Dozrijevanje: Sredinom septembra.
Plodovi: Srednje krupan do krupan (180-280 grama).
Boja: Temeljna žuta prekrivena hrđom.
Podloga: Sijanac divlje kruške.

 


ABATE  FETEL:  Francuska je sorta. Atraktivnog je izgleda zbog izduženog kruškastog oblika, tako da privlaci pažnju kupaca. Sadnice kruske abate fetel spada medju vrlo kvalitetne sorte. Srednje je bujnog rasta s dosta tankih izbojaka, koje rezidbom treba prorediti.

Dozrijevanje: U drugoj polovini septembra.
Plodovi: Krupan do vrlo krupan, 200 - 270 g, ponekad i do 400 g.
Boja: Slamnatožuta s lijepim crvenilom na sunčanoj strani.
Podloga: Sijanac divlje kruške.

 


KARAMUT
:  Je domaća stara sorta kruške. Stablo je otporno na bolesti i veoma bujno. Plod je sitan i veoma spacifične arome. Koristi se najčešće za proizvodnju rakije koja je vrhunskog kvaliteta.

Dozrijevanje: Početkom oktobra.
Plodovi: Sitan do srednje krupan.
Podloga: Sijanac divlje kruške.

 

 

   
 Prodaja i proizvodnja sadnica voća: JABUKE, KRUŠKE, ŠLJIVE, KAJSIJE, TREŠNJE, VIŠNJE, BRESKVE, NEKTARINE, ORAHA I LjEŠNJAKA