NaslovnaO namaSadniceGalerijaKontakt

 

Kvalitet

O SORTAMA:
Jabuka
Kruška
Šljiva
Breskva
Nektarina
Kajsija
Trešnja
Višnja
Mušmula
Lješnjak
Orah 

SORTIMENT  KRUŠKE
 

JUNSKA LjEPOTICA:  je kruška sa najranijem vremenom zrenja i ako je plod sitan (oko 70g.) kao takva zaslužuje posebnu pažnju, jer na tržištu u to vreme nema druge kruške. Rodnost je visoka, stablo je srednje do vrlo bujno.

Dozrijevanje: Krajem juna.
Plodovi: Sitan do srednje krupan, 50 - 70 g, izduženo kruškolikog oblika, prva je sorta s prihvatljivom krupnoćom plodova.
Boja: Svijetložuta prelivena crvenilom sa sunčane strane
Podloga: Sijanac divlje kruške, Dunja BA-29.


 

SANTA MARIJA: Je veoma lijeog i privlačnog spoljašnjeg izgleda. Plod se bere nesto ranije jer brzo nadolazi. Koristi se još kao jako dobar oprašivač naročito Viljamovci. Krupnih plodova, bijelog mesa, može se koristiti za preradu i kao stolna sorta. Rađa obilno.

Dozrijevanje: Pocetkom avgusta.
Plodovi: Srednje krupan do krupan, 150 - 250 g
Boja: žućkasto-zelena, glatka, u punoj zrelosti postaje žuta
Podloga: Sijanac divlje kruške, Dunja BA-29.

 

VILjAMOVKA:  Stara engleska sorta, gaji se na svim kontinentima, pa je smatraju i kosmopolit kruškom. Ima odličnu adaptivnost (gaji se do 800 m/n. v), odličnu rodnost i odličan kvalitetom ploda, smatra se nezamenjivom sortom. Savremenom tehnologijom skladištenja njena potrošnja se može produžiti i do 5 meseci, čime se izbegavaju teškoće u plasmanu. Stablo je srednje bujno, krošnja piramidalnog oblika. Koristi se kao stono voće, a isto tako i za sve vrste prerade, naročito za proizvodnju rakije.

Dozrijevanje: Krajem avgusta.
Plodovi: Srednje krupan do krupan (160 - 260 g) s neravninama na površini, temeljne zelenkaste boje koja s vremenom prelazi u zlatnožutu s laganim crvenilom na osunčanoj strani; meso je vrlo sočno, topi se u ustima, specifične muškatne arome, jako izraženog ugodnog okusa.
Boja: Osnovna boja je žuta, a na sunčanoj strani ima dopumsku crvenu boju.
Podloga: Sijanac divlje kruške.
 


CRVENA VILjAMOVKA:
  Skoro je u potpunosti po osobinama slična običnoj Viljamovci (žuta Viljamovka). Samo što je plod u potpunosti crven.

Dozrijevanje: Krajem avgusta.
Plodovi: Srednje krupan do krupan (160 - 260 g).
Boja: Nježna crvena 
Podloga: Sijanac divlje kruške.

 

 

BOSKOVA BOČICA:  Porjeklom je iz Belgije. Plod je veoma krupan, elgantnog i ljepog izduženog oblika. Ceo plod prekriven je bojom rđe do braon. Meso ploda je sočno, slatko, hrskavo i ukusno. U hladnom skladištu se čuva i do 4 sedmice.

Dozrijevanje: Sredinom septembra.
Plodovi: Srednje krupan do krupan (180-280 grama).
Boja: Temeljna žuta prekrivena hrđom.
Podloga: Sijanac divlje kruške.

 


ABATE  FETEL:  Francuska je sorta. Atraktivnog je izgleda zbog izduženog kruškastog oblika, tako da privlaci pažnju kupaca. Sadnice kruske abate fetel spada medju vrlo kvalitetne sorte. Srednje je bujnog rasta s dosta tankih izbojaka, koje rezidbom treba prorediti.

Dozrijevanje: U drugoj polovini septembra.
Plodovi: Krupan do vrlo krupan, 200 - 270 g, ponekad i do 400 g.
Boja: Slamnatožuta s lijepim crvenilom na sunčanoj strani.
Podloga: Sijanac divlje kruške.

 


KARAMUT
:  Je domaća stara sorta kruške. Stablo je otporno na bolesti i veoma bujno. Plod je sitan i veoma spacifične arome. Koristi se najčešće za proizvodnju rakije koja je vrhunskog kvaliteta.

Dozrijevanje: Početkom oktobra.
Plodovi: Sitan do srednje krupan.
Podloga: Sijanac divlje kruške.

 

 

   
 Prodaja i proizvodnja sadnica voća: JABUKE, KRUŠKE, ŠLJIVE, KAJSIJE, TREŠNJE, VIŠNJE, BRESKVE, NEKTARINE, ORAHA I LjEŠNJAKA